همه ما برای اثبات و ابراز هویت خود، از امضا استفاده میکنیم. به طور اجمالی، میتوان امضا را ابزاری به منظور تصدیق ماهیت، اعتبار و هویت افراد دانست. امروزه با پیشرفت تکولوژی و گسترده شدن زمینه فعالیتهای تجاری و اقتصادی، امضاهای دیجیتال نیز پا به فضای مجازی و صفحات وب گذاشتهاند. ما دراین مقاله وجه تمایز امضای معمولی و دیجیتال را به طور اجمالی بیان خواهیم کرد.
امضای دیجیتال چیست؟
همان طور که گفته شد با وسیع شدن زمینه تجارت و اقتصاد و کشیده شدن کار به فضای مجازی، امضای دیجیتال ازالزامات کار و تجارت به حساب آمد. در گام اول باید با امضای دیجیتال بیشتر اشنا شویم؛ بر خلاف تصور برخی از افراد، امضای دیجیتال، امضای الکترونیکی نیست! در واقع امضای الکترونیکی همان امضای شخصی افراد است که اسکن میشود و در مراکز و ارگانها مورد استفاده قرار میگیرد؛ در صورتی که امضای دیجیتال، به نوعی رمزنگاری نامتقارن محسوب میشود که از ارسال اطلاعات و پیامهای نا امن در فضای وب جلوگیری مینماید. امضای دیجیتال را میتوان ابزاری برای ابراز و تصدیق هویت افراد دانست که از انکار هویت افراد جلوگیری مینماید. این نوع از امضاها، به نوعی قفل و رمز الکترونیکی قلمداد میشوند که وجود آن در کنار سایر اطلاعات اینترنتی اشخاص، بیانگر اعتبار و مستند پذیری آن خواهد بود.
با استفاده از امضای دیجیتال میتوان به خوبی از اطلاعات محرمانه ارسالی درفضای مجازی محافظت نمود و از دست کاری شدن اطلاعات توسط افراد سودجو جلوگیری کرد.
با استفاده از امضای دیجیتال، میتوان فضایی امن و مطمئنی را برای فعالیتهای تجاری فراهم آورد. به گفته کارشناسان عرصه تجارت، استفاده از امضای دیجیتال، فضای امن و قابل اعتمادی را برای تجارتهای الکترونیکی محیا میسازد.
موارد استفاده از امضای دیجیتال
مورداستفاده در بازار بورس و خرید سهام به صورت الکترونیکی
مورد استفاده در صدور چکهای الکترونیکی
مورد استفاده در افتتاح حسابهای بانکی به صورت الکترونیکی
مورد استفاده در بنیان گذاری بانکهای مجازی
وجه تمایز امضای دیجیتال با امضای معمولی
امضای دیجیتال بهصورت اتوماتیک و توسط رایانه ایجاد میشود؛ درصورتیکه امضای معمولی توسط افراد و بهصورت دستی ایجاد میشود.
هر یک از امضاهای دیجیتال مورداستفاده در فضای مجازی، منحصربهفرد هستند. بهعبارتدیگر، امضای هر سند با سند دیگر مغایر و متفاوت است؛ درصورتیکه یکسان بودن و تغییرناپذیری از ویژگیهای اصلی استفاده از امضاهای معمولی در اسناد و مدارک اداری بهحساب میآید.
تولید امضاهای دیجیتال به بیتهای موجود در پیام ارسالی وابسته میباشد؛ درصورتیکه امضای معمولی با توجه به سلیقه و ابتکار فرد طراحی میشود.